Ca l'Alert
Vallbona d'Anoia

Ca l'Alert. Sud-oest del nucli urbà
    C-224 cap a Vallbona, el primer a la dreta.Uns metres abans de la fàbrica a l'esquerra.

XII-XX
    Núria Cabañas

L'actual edifici de Ca l'Alert es troba tancat al públic atès que correspon a un espai per generar energia elèctrica. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a tramuntana.
    Consta de planta baixa i primer pis amb diverses finestres tant a la façana de ponent i de llevant. A la façana de tramuntana, hi ha la porta d'accés amb finestres a nivell del primer pis.

No s'ha pogut accedir a l'interior del recinte.

La industria més antiga que es coneix a Vallbona és el molí fariner de Ca l'Alert juntament amb el molí de Cal Bota i de l'Afou, ambdós pertanyents a Cabrera.
    L'edifici de Ca l'Alert fou un antic molí fariner que es va reconvertir a usos cotoners, possiblement a causa de la necessitat de reconstruir-lo després de la riuada de 1842. En aquest moment, era propietat de Josep Soler. A mitjans de 1860 la fàbrica fou arrendada a Francesc Soteras. A partir de l'any 1901 apareix vinculada a la família Marsal.
    La fàbrica de filats de Ca l'Alert també disposava d'un espai de residència per als treballadors fins a l'arribada de la crisis del tèxtil que va provocar l'abandó de l'ús productiu de les instal·lacions. A la dècada de 1950 només funcionava per generar energia elèctrica, ús que actualment encara està en funcionament.

AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.
    SAMUELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.