Ca la Tona
Castellfollit del Boix

Clot de Ca l’isidro. Nord-est de Castellfollit del Boix
    Camí cap a Fontanelles. A l’alçada del Viver de Fontanelles agafar el camí del clot fins la casa.

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca la Tona és una casa edificada a finals dels segle XIX tal i com consta en la data gravada de 1881 en la llinda d’una de les finestres de la façana principal. Es tracta d’una construcció de planta quadrada amb la coberta a dues aigües de teula àrab amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. Conserva l’antic portal de pedra d’arc rebaixat i a l’alçada del primer pis i golfes les llindes de pedra de les finestres. A la façana de llevant hi ha un cos annexa de planta rectangular i posteriorment s’hi afegir un cos independent de planta rectangular a la banda de llevant. Davant la casa hi ha un pati tancat actualment amb una balla metàl·lica. Enfront la casa, a l’altra banda del camí, es conserva l’estructura del cup de vi.