Ca la Miquela / el Maset de la Miquela
Olivella

Ca la Miquela
    En un esperó al nord de l'urbanització de Mas Mestre.

Enrunat
    Xavier Esteve i Gràcia

Ca la Miquela s'emplaça al vessant meridional d'una elevació. Es tracta d'un petit mas de planta baixa amb la teulada, originalment a dues vessants, enrunada. L'obra és de tàpia revestida de morter de calç. A l'interior s'observa encara la seva senzilla compartimentació. L'entrada, mitjançant una porta de llinda plana, donava accés a una habitació amb funció de cuina, menjador i sala d'estar. S'hi conserven les restes de la cuina i bancs correguts d'obra. Des d'aquesta es podia accedir a un parell d'habitacions, amb sengles finestres i a un petit pati.

La 'Casa de la Miquela' apareix esmentat per primera vegada l'any 1830. A partir de 1859 s'escriu 'Mas de la Miquela', quan és propietat de Francesc Carbonell. L'any 1910 apareix ja com a 'Maset de la Miquela'.