Bussanya
Moià

Si, IPA nº 99, ACCN 16767
    Bisbat de Vic - c. Sta. Maria , 1 08500 Vic
    Cristina Casinos

Masia rural amb façana encarada a migdia amb un nucli antic anterior al s. XVI.
    Al s. XVII se li afegeix una torre de planta quadrada amb coberta a quatre aigües. De l'estructura primitiva es conserven encara diferents elements arquitectònics, entre els quals destaca un arc apuntat que dona accés als estables sense inscripció ni data. On sí que s'observa una inscripció és en una de les llindes de les finestres on es pot llegir: "HIEC/CINTO/BUSSANYA/1644 ".
    L'accés es fa per un gran portal emmurallat que dona pas al barri on es distribueixen les quadres i la porta d'entrada a l'habitatge, amb un gran arc apuntat i una espècie de petit porxo amb una altra porta.
    Fora d'aquest recinte hi ha una pallissa de grans dimensions.

Gràcies a una inscripció d'una de les finestres, afegida al nucli original anterior al s. XVI, se sap que Jacint Bussanya, notari de Barcelona, va ser propietari de la casa l'any 1644.

Gamundi-Pallàs (1982); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 35. Moià.