Búnquer del port
Premià de Mar

Davant de les cases barates

completament descalçat
    BCIL (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010)
    Ministerio de Defensa (P. de la Castellana, 109 / 28071 Madrid)
    Jordi Montlló Bolart

Búnquer de la guerra civil de planta rectangular construït amb formigó. L'any 1999 eren visibles dues espitlleres i poca cosa més. Ja llavors estava mig colgat. Les obres d'ampliació del port i adequació del passeig han acabat de colgar-lo encara més. Estava controlant l'accés a la carretera de Vilassar de Dalt. Segurament l'entrada era per la part posterior i a les façanes laterals també tenia espitlleres.

A tot el llarg de la línia de costa de Catalunya, trobem dispersos una sèrie de construccions de caràcter defensiu, que es remunten a la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Foren construïts per la República i es destinaren soldats per a la seva edificació, juntament amb voluntaris civils, sobretot de la CNT. Es coneix gràcies a un document del Consell Municipal de Premià de Mar que en la construcció hi van participar civils. En aquest document s'insta a tots els ciutadans compresos en la mobilització general últimament decretada, que per imperatius de necessitat de guerra i defensa es trobaven en l'obligació ineludible de complir una o vàries jornades de treball de 6 hores cada una quan així fossin requerits, mitjançant la presentació d'una tarja numerada, la qual es deurà entregar a petició de qualsevulla dels companys que formen la Comissió, a l'efecte de que se li avali degudament quant estigui complint la jornada. Posteriorment, acabat el conflicte, foren reutilitzats per l'exèrcit victoriós i fins i tot podria haver reforçat la línia construint-ne de nous. Per acabar, la Guàrdia Civil en va fer servei per tasques de vigilància costera. Alguns d'aquests elements o búnquers han arribat fins els nostres dies, altres ja han desaparegut a causa de vicissituds diverses.

MONTLLÓ, Jordi i ALAY, Joan Carles (1999). Els búnquers del litoral del Maresme. Un element patrimonial a punt de desaparèixer, a XV Sessió d'Estudis Mataronins. Museu Arxiu de Santa Maria, Mataró pàgs.. 33-35.