Búnquer del port Premià de Mar

Maresme
Davant de les cases barates

Coordenades:

41.48889
2.35276
445970
4593233
08172-101
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XX
1937
Regular
completament descalçat
Legal
BCIL (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010)
Fàcil
Sense ús
Pública
Ministerio de Defensa (P. de la Castellana, 109 / 28071 Madrid)
Jordi Montlló Bolart

Búnquer de la guerra civil de planta rectangular construït amb formigó. L'any 1999 eren visibles dues espitlleres i poca cosa més. Ja llavors estava mig colgat. Les obres d'ampliació del port i adequació del passeig han acabat de colgar-lo encara més.
Estava controlant l'accés a la carretera de Vilassar de Dalt. Segurament l'entrada era per la part posterior i a les façanes laterals també tenia espitlleres.

A tot el llarg de la línia de costa de Catalunya, trobem dispersos una sèrie de construccions de caràcter defensiu, que es remunten a la Guerra Civil espanyola (1936-1939).
Foren construïts per la República i es destinaren soldats per a la seva edificació, juntament amb voluntaris civils, sobretot de la CNT. Es coneix gràcies a un document del Consell Municipal de Premià de Mar que en la construcció hi van participar civils. En aquest document s'insta a tots els ciutadans compresos en la mobilització general últimament decretada, que per imperatius de necessitat de guerra i defensa es trobaven en l'obligació ineludible de complir una o vàries jornades de treball de 6 hores cada una quan així fossin requerits, mitjançant la presentació d'una tarja numerada, la qual es deurà entregar a petició de qualsevulla dels companys que formen la Comissió, a l'efecte de que se li avali degudament quant estigui complint la jornada.
Posteriorment, acabat el conflicte, foren reutilitzats per l'exèrcit victoriós i fins i tot podria haver reforçat la línia construint-ne de nous. Per acabar, la Guàrdia Civil en va fer servei per tasques de vigilància costera. Alguns d'aquests elements o búnquers han arribat fins els nostres dies, altres ja han desaparegut a causa de vicissituds diverses.

MONTLLÓ, Jordi i ALAY, Joan Carles (1999). Els búnquers del litoral del Maresme. Un element patrimonial a punt de desaparèixer, a XV Sessió d'Estudis Mataronins. Museu Arxiu de Santa Maria, Mataró pàgs.. 33-35.