Búnquer de la Guerra Civil
Santa Susanna

  Maresme
  Platja de les dunes
  Emplaçament
  Platja de les dunes
  2

  Coordenades:

  41.62697
  2.70706
  475598
  4608402
  Número de fitxa
  08261 - 10
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1938
  Estat de conservació
  Bo
  Restaurat i musealitzat l'any 2008
  Protecció
  Legal
  BCIL. Acord Consell Comarcal del Maresme (16/9/2008)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA 37583
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ministeri de Defensa
  Autoria de la fitxa
  Marc Bosch de Doria

  Búnquer construït a la sorra de la platja de les Dunes, a pocs metres de la línia de costa. Construït damunt d'una base de pedra, el búnquer mesura 3,65 per 2,70m, té el frontal i la coberta arrodonits i de gruix consistent. L'accés és per la part posterior, al nord, que dóna accés a un passadís que té un armari a la dreta. L'espai central, on s'ubicava el destacament militar i l'armament, té el sostre pla, el nivell de circulació més elevat i una banqueta perimetral per col·locar-hi una metralladora. El tancament de la banda sud és semicircular i té dues grans espitlleres horitzonatals com a boques de foc i de guaita.

  Al damunt de la finestra que mira al sudoest, hi ha una inscripció gravada al ciment que es va identificar durant la restauració de l'any 2008. El grafit costa una mica de llegir però diu "8-10-1938" i a sota "brigada".

  El búnquer formava part d'una línia de defensa de la costa del Maresme durant la Guerra Civil (1936-1939). L'obra, promoguda pel govern de la República i l'Exèrcit Popular, servia per protegir els atacs marítims de l'exèrcit de Francisco Franco. A Santa Susanna hi havia un altre búnquer a prop de la desembocadura de la riera, que ha desaparegut per l'erosió del mar. Després de la Guerra Civil, durant la dècada de 1940, l'exèrcit encara va mantenir aquestes construccions amb la finalitat d'evitar una invasió dels països aliats i controlar el contraband. Segons algunes fonts, durant la dècada de 1950 hi van viure algunes famílies immigrades a Catalunya. Posteriorment el búnquer va quedar en desús.

  Búnquer de la Guerra Civil -1938- Platja de les Dunes (tríptic). Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna (2008).
  “El Búnquer de costa de Santa Susanna” dins del Butlletí d'Informació Municipal, n. 11. Ajuntament de Santa Susanna. Desembre 2008.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Susanna (El Maresme). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.
  Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Un pas endavant". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 2. Santa Susanna, p.6
  Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "La recuperació del búnquer de la platja". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 3. Santa Susanna, p.3
  http://ssom-santasusanna.blogspot.com
  www.stasusanna.org
  www.stasusanna-online.com