Bugader de cendra de l'Agustí.
Tagamanent

Dins la masia de l'Agustí al primer pis, actual museu.

Dins el Museu Etnològic del Pla de la Calma.
    Diputació de Barcelona. Rbla. Catalunya, 126. 08008 Barcelona
    Anna M. Gómez

Bugader de cendra, de pedra d'esmolar de caire local. Presenta la forma de gran vas globular, tot i que només en resta la meitat. Es troba situat al primer pis de la masia, a la zona de la cuina i prop de la llar de foc, per tal d'aprofitar l'aigua calenta per fer la bugada. Hi ha un atre fragment de bugader situat en una habitació del costat.

Els bugaders de cendra s'utilitzen per blanqueja la roba, aquesta era rentada prèviament abans de fer la bugada. Es dissolia la cendra amb aigua calenta i mentre s'escalfava l'aigua, el bugader s'omplia de roba i s'hi tirava la cendra, refredada i netejada de pols. Després s'abocava l'aigua, quan havia arrencat el bull; i un cop escolada es recollia pel sobreixidor i es retornava a la caldera per tornar-se a escalfar.

LOPEZ, J. (1989). "Els bugaders de cendra." Muntanya 766. Butlleti CEC. Barcelona, p. 252-253.