Bòbila d'en Joca
Montornès del Vallès

08170 - Montornès del Vallès

Prehistòric
    Neolític
    KuanUm - Juana María Huélamo Gabaldón. / Ajuntament de Montornès del Vallès

Antiga bòbila que es trobava entre el carrer de Lleida i el carrer del Molí, al costat de la bòbila de can Torrents. En les obres d'extracció d'argila, l'any 1955, va aparèixer un sepulcre de fossa excavat a 1,20 metres de fondària. A l'interior hi havia un esquelet en posició fetal en direcció NNE-SSO, girat sobre el costat esquerre, amb el cap inclinat cap al SE. Feia uns anys s'havien descobert altres sepulcres a 150 metres, a la bòbila veïna de can Torrents.

El material es troba dipositat al Museu de Granollers.

La troballa va tenir lloc de manera casual en el decurs de l'extracció d'argila, la matèria primera de qualsevol bòbila. La d'en Joca estava situada des de 1927 als terrenys avui compresos entre els carrers Major, de Lleida, de Rafael Alberti i el passatge de la Bòbila. Es tractava d'una important empresa rajolera regentada per la família Gurri des de mitjan segle XIX. Cal no confondre aquesta bòbila amb la de can Torrents, que era molt propera i de dimensions més reduïdes. Al costat de la bòbila hi havia el safareig de les Bruixes. Aquest era un lloc per anar a berenar i hi havia una taula de pedra. Els objectes es custodien al Museu de Granollers.

ALCAIDE, M.; GENÉ, M. ; GUANYABENS, N. (2009). Montornès a la vista. Elements per a la descoberta del patrimoni cultural i natural de Montornès del Vallès. Ajuntament de de Montornès del Vallès. BACARIA, A.; GARCIA, Ll.; PARDO, J.(inèdit) Inventari del Patrimoni Arqueològic del Vallès Oriental, Generalitat de Catalunya, 1984 BOSCH, J. (1986) "Els primers pagesos del Neolític", Curset Els orígens del Vallès Oriental, Àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers. GARCÍA, Ll. (1983) "Bòbila d'en Joca", Inventari del Patrimoni Arqueològic, revisada per S. Gili, M. Tenas i Ll. Vila (1992), Generalitat de Catalunya. ESTRADA I GARRIGA, Josep (1955) "Excepcional hallazgo prehistórico en Montornés" Vallés, 5-6-1955, Granollers. ESTRADA I GARRIGA, Josep (1956) "Comunicación de la Comisaria Local de Granollers a la VIII Comisión Provincial de Excavaciones Arqueológicas de Barcelona" Informes y Memorias, Núm. 32, Madrid, Ministerio de Educación y Ciencia. ESTRADA I GARRIGA, Josep; VILLARONGA, Leandre (1967) La monetal y el hallazgo de Cánoves (Barcelona), Barcelona, Separata de la revista Ampurias, Vol. XXVIII, Instituto de Prehistoria y Arqueologia, Diputación de Barcelona. GUIDI, J.J. (2012). Montornès del Vallès. Territori i poblament de l'Antiguitat a l'Edat Mitjana. Premi Montornès de recerca històrica, núm. 6. Ajuntament de Montornès. MARTÍN, Araceli (1985) "De la cultura de los sepulcros de fosa al grupo de Veraza", Estudios de la Antigüedad, Núm. 2, Universitat Autònoma de Barcelona MUÑOZ, A.M. (1965) La cultura neolítica catalana de los sepulcros de fosa, Institut d'Arqueologia i Prehistòria, Barcelona. RIPOLL, E.; LLONGUERAS, M. (1963) "La cultura neolítica de los sepulcros de fosa en Cataluña", Ampurias, Núm. XXV, Instituto de Prehistoria y Arqueologia, Diputación de Barcelona. SERRA RÀFOLS, J. de C. (1956) "El sepulcro de fosa de la Bóbila d'en Joca (Montornés)" Informes y Memorias, núm. 32, Madrid, Ministerio de Educación y Ciencia. VVAA (1982) L'arqueologia a Catalunya, avui, Catàleg de l'exposició, Barcelona, Generalitat de Catalunya.