Blancs
Olvan

La Tor
    Emplaçament
    Camí d'Olvan a la Tor, passada aquesta masia continuar cap a la masia del Boix uns 300 metres i seguir pel trencall que surt cap a l'oest.

42.07904
    1.91782
    410487
    4659119
    08144 - 102
    Busquets, J.; Cascante, P.; Sellés, C.; Serra, R.
    Sara Simon Vilardaga

Casa habitada fins als anys setanta del segle XX. L'edifici es veié molt afectat arran dels incendis de juliol del 1994. Actualment es troba en procés de rehabilitació, fet que ha permès recuperar l'estructura que es conservava dempeus. Les façanes de ponent i la de tramuntana són les que han perdurat més íntegres, s'hi poden observar les cantoneres, el conjunt dels panys dels murs i algunes obertures fetes amb carreus ben escairats de pedra sorrenca o llindes de bigues de fusta.

Es troba ubicada al nord de la masia de la Tor, en una zona elevada amb bona visibilitat.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2021.

La masia de Blancs és documentada des del s. XIV quan l'any 1348 n'era propietari Ramon de Blancs i, com a tal, capbreva el mas com una de les possessions del monestir de Sant Pere de la Portella. Ha estat habitat fins a mitjans del s. XX, però se'n coneixen poques notícies.

BUSQUETS, J. (1997). "Un capbreu de la Portella de l'any 1348", a l'Erol nº 55, p.22-23.