Biguetes
Granera

Carena de Biguetes
    A la banda sud-oest del terme municipal, a uns 70m de la carretera de Granera al coll de la Casilla

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta quadrada, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Està distribuïda en planta baixa i pis. La façana principal presenta un portal d'accés rectangular bastit en maons. La resta d'obertures es corresponen amb finestres rectangulars, amb els brancals bastits amb maons i les llindes planes de pedra. La de l'extrem de tramuntana del pis compta amb l'ampit motllurat i la llinda gravada amb una inscripció de díficil lectura: "FRANCISCO BIGA (...)". La resta d'obertures del volum també són rectangulars i estan emmarcades amb maons i pedra. Adossat a la façana de ponent hi ha un petit volum rectangulat organitzat en un sol nivell, i amb teulada d'un vessant. Alhora, adossat al parament de migdia, hi ha un altre petit volum rectangular amb teulada d'un vessant i obertures rectangulars. En general, la construcció està bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada regularment i lligada amb morter. A la banda nord-est de la construcció hi ha un volum aïllat enrunat, que ha perdut la coberta, tot i que era d'un sol vessant. Probablement compta amb un portal emmarcat amb maons. El volum està bastit en pedra de diverses mides disposada de manera regular, amb una de les cantoneres feta de maons.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases de la zona sud (que anteriorment es corresponia amb el quarter d'occident), els números i els seus propietaris. La masia de Biguetes tenia el número 7 i era propietat de "Joaquim Bigas". En un mapa confeccionat l'any 1922 pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, el qual està basat en un original elaborat per l'Instituto Geográfico y Estadístico espanyol, la construcció apareix mencionada com "Can Biguetas" (Pont, 2016: 49).

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 27. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 49, 211-215 [Inèdit]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 18-04-2019].