Berguedana o Maixerina
Berga

  Berguedà

  Coordenades:

  42.10386
  1.84594
  404578
  4661952
  Número de fitxa
  08022 - 1
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tècnica artesanal
  Modern
  Segle
  XVIII
  Any
  1790-95
  Ramon Farguell i els seus germans Pau i Anton
  Estat de conservació
  Dolent
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Sense accés
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

  La màquina de filar coneguda com a Berguedana o Maixerina estava construïda per una estructura de fusta de pi; la gàbia, que ocupava un espai de 1,80 metres de llarg per una amplada variable depenent del nombre de pues (a les màquines de 130 pues, aquesta mida era de 2,58 metres). La seva alçada a les bancades, costats o laterals de la gàbia, era de 0,80 metres. A la bancada de la dreta del filador hi havia el mecanisme de transmissió que posava en moviment les pues. En aquest mateix indret de la gàbia s'hi trobava el plegador.

  La Maixerina era un perfeccionament de la màquina de filar Jenny, construïda per l'anglès Hargreaves, ideada, a les darreries del segle XVIII, pel berguedà Ramon Farguell i Montorsí, conegut popularment com el Maixerí. En Ramon Farguell era mestre fuster i tenia un taller amb els seus germans Pau i Anton. Preocupats per poder obtenir una major productivitat, els germans Farguell estudiaren la Jenny anglesa i la perfeccionaren. Els elements essencials eren els mateixos però la introducció de l'engravació a la transmissió, que feia anar moltes més pues amb el mateix esforç; l'ús del ferro unglat, que assegurava una correcta torsió; la introducció del contrapés, que donava una tensió constant; la filera del carro o la regata del ballador, que va significar un primer intent de lubrificació constant; la perfeccionaren fins a tal punt que, tan pel què a producció respecta com pel que fa a qualitat de fil, superà, amb escreix, la seva anàloga anglesa. Ràpidament, l'invent d'en Farguell va anar substituïnt màquines de filar anteriors.

  SOLER i VILABELLA, Ramon: Ensayo sobre la máquina catalana de hilar algodón llamada berguedana o maixerina, sense lloc ni data.
  COROMINAS i CAMP, Ramon: "La Berguedana o Maixerina", L'Erol, 32, hivern 1990, pàgs. 33-39.