Bauma d'en Roma Castellcir

  Moianès
  Sota el pla de la Bruga
  Al límit municipal entre Sant Martí de Centelles i Castellcir
  895

  Coordenades:

  41.77868
  2.18653
  432397
  4625524
  08055-148
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XII
  1175
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08054A00400003
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  Seguint un sender a ponent del pla de la Bruga, es descendeix entre terrasses de conreus fins finalment entomar el tram final entre una formació de gresos. Allà, l'erosió hi ha excavat una ampla visera de 41 m de longitud i fins 12 m de fons, amb una alçada hàbil de 3m.

  En el seu extrem de llevant hi ha habilitat un espai de 8 m per 5,60 tancat amb murs de pedra seca; una porta i una finestra en són les úniques obertures. A l'interior hi ha una estructura rectangular de fusta, possiblement el suport d'uns jaços. Així mateix, vora la finestra hi ha una banqueta adossada i una zona de cuina, amb sortida de fums. Possiblement la construcció actual no és l'originària, sinó una refacció més recent, considerant la seva construcció irregular amb blocs ben tallats però sense rejuntar. En canvi, a l'exterior d'aquest espai s'hi reconeixen murs escapçats amb un aparell més regular, que podria correspondre a l'edifici antic que, un cop derruït, va servir com a pedrera.

  La primera referència és de l'any 1175, i hauria estat un lloc de residència continuat al llarg de l'edat mitjana i moderna. Antigament era anomenada Espluga Baladora, però el nom actual li ve dels seus propietaris moderns: l'any 1692, al llibre de comunions de l'església de Sant Martí hi consta que en la roca foradada del castell de Castellcir hi viuen en Valentí Roma i Magdalena, la seva muller.
  Hi ha referències a que, ocasionalment, el lloc hauria servit de lloc de refugi per als bandolers.