Basses de la Boadella
L'Ametlla del Vallès

  Vallès Oriental
  La Boadella
  236

  Coordenades:

  41.66234
  2.25004
  437563
  4612559
  Número de fitxa
  08005 - 209
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Varis propietaris
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González i Jordi Puig Roca

  Són dues basses, situades a la Boadella, de forma quadrada i fetes de pedres lligades amb morter de calç. Una bassa gran, la més antiga, i a tocar d'aquesta, una bassa més petita. S'omplen per mitjà d'un rec que transporta l'aigua recollida a la resclosa del pont de la Terrera i d'una mina. Des de les basses l'aigua es distribuïda a una comunitat de més de deu regants mitjançant un complex entramat de recs, que permeten regar entre 12 i 13 parcel·les d'una superfície variable (entre 2000 i 2500m2). Només 3 parcel·les reguen amb la bassa gran i la resta amb la petita. Segons la proximitat a les basses, les hores d'aigua són variables entre: 9'5h les parcel·les més properes i 11h les més allunyades.

  Des de les basses de la Boadella es pot gaudir d'un camp visual de gran abast: al nord els camps enfeixats que suaument porten a les quadres de Can Forns i a la casa pairal, i finalment, el bosc que hi ha al fons. Es tracta doncs d'un mirador privilegiat d'aquest referent paisatgístic de l'Ametlla del Vallès, pel seu especial interès dins la fisonomia del territori.

  PUIG I ROCA, Jordi (2007). Masies de l'Ametlla del Vallès. L'estructuració d'un territori durant mil anys. Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès.