Basses de Can Coll
Fogars de la Selva

    Polígon 11 Parcel·la 123
    Emplaçament
    Veïnat de La Serra
    114

    Coordenades:

    41.72782
    2.63407
    469566
    4619622
    Número de fitxa
    08082 - 118
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08081A011001230000BQ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Basses per emmagatzemar les aigües pluvials i/o de surgència situades, la primera al nord-oest de la casa, a uns 140 metres a mà esquerra, arran de camí, ombrejada per sureres; la segona, a mà dreta del marge, en direcció al sot, un cop passada la casa.

    La primera d’elles està excavada al terra, fent un rebaix en el marge saulonenc. És de planta irregular, amb quatre costats, perfectament adaptada a l’orografia del terreny. Les parets tenen un lleuger pendent i estan impermeabilitzades.  Pel costat del camí s’hi havia construït un muret no massa alt i per evitar possibles accidents, el propietari ha protegit tot el perímetre amb un filat de seguretat i un barriet d’accés. A l’interior, en el costat més estret i de menys profunditat, coincidint amb la ubicació del barriet, hi ha una escala collada a la paret de tres graons.

    La segona de les basses, està excavada al sol i és de planta circular. Les parets són atalussades, a excepció d’un costat que permet accedir-hi per netejar-la en cas de necessitat.

    El biòtop aquàtic de les basses, siguin permanents o intermitents, o tingui les característiques constructives com la de can Coll, manté una relació intensa i estreta amb els sistemes ecològics terrestres que l'envolten. La flora i la fauna d'aquests indrets tenen vida pròpia, des de plantes aquàtiques fins a un gran reguitzell d'animalons que van des de gran nombre d’insectes a petits mamífers i amfibis de gran importància per l'estabilitat de l'ecosistema. L’exemple més clar es dona en la segona de les basses, on en la zona accessible s’hi ha observat nombroses petjades de fauna que s’hi desplacen per abeurar-s’hi.

    Les construccions derivades de l'aprofitament de l'aigua, sense voler-ho, esdevenen un testimoni de primer ordre de les formes de vida del passat, que ens expliquen especialment l'aprofitament econòmic d'aquest medi i adquireixen, d'aquesta manera un valor patrimonial. Les estructures pròpies d'aquesta arquitectura popular varen ser destinades a la captació i recollida d'aigua, si bé la seva diversitat tipològica respon a l'adaptació segons les característiques del terreny i les seves propietats hídriques.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.