Bassa i caseta del bagant de l'Aragall
Aiguafreda

L'Aragall
    Al nord de la masia, prop del torrent de l'Aragall.

La bassa té el mur de migdia enderrocat. Estan coberts de vegetació.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

La bassa i la caseta del bagant de l'Aragall estan situats sobre els antics horts de la masia, en una zona actualment envoltada de bosc. La bassa és de notables dimensions i de planta rectangular, feta de pedra lligada amb morter i carreus escairats a les cantonades. El mur de migdia està construït de forma atalussada i està parcialment enderrocat; l'interior és ple de vegetació. Al costat de llevant hi ha adossada la caseta del bagant, una petita edificació de planta quadrangular construïda aprofitant el desnivell natural del terreny. S'obre amb un portal d'arc carpanell adovellat, amb la clau inscrita "1799". Té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana, feta de lloses amb els extrems motllurats. L'interior de la caseta es cobreix amb volta rebaixada revestida amb morter, on hi ha inscripcions datades entre finals dels segle XIX i principi del XX. Encara a l'interior, el mur de ponent és fet amb grans carreus i s'obre en un extrem amb el rec, que segueix paral·lel al mur de migdia. A la part central del mur de ponent hi ha un antic brollador amb una pica a sota; a tot el volt hi ha una bancada de pedra. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa. A pocs metres al nord de la caseta hi ha una altra boca feta en el mur de la bassa, feta de pedra treballada.

La bassa s'omplia de l'aigua del torrent i de la font de l'Aragall, entre les quals es van construir diverses mines d'aigua.