Bassa dels Corrals de Segur
Veciana

Segur
    la Plana dels Corrals, en el camí de Secanella.

Jordi Montlló Bolart

Bassa de rec situada al costat del camí de Secanella i de la carretera BV-1001 de Sant Guim a Sant Martí Sesgueioles. És de planta el·líptica de 13 x 10 metres, tallada a la roca i amb murs de carreus regulars i molt ben tallats, disposats en doble filera. A la cara meridional hi ha una obertura d'accés, protegida amb una tanca metàl·lica, i amb unes escales volades de set graons monolítics.
    La zona que delimita amb el camí de Secanella té una tanca de filferro de protecció.

Actua com a hidrant pels bombers en cas d'incendis.

Pertany a la casa dels Corrals de Segur,a l'altre costat de la carretera.
    El nom dels Corrals de Segur li ve, segons diuen, que era el lloc on el baró de Segur, tenia els corrals dels seus ramats, on tots els pagesos que estaven sota el seu domini portaven la seva part, el seu tribut quan corresponia.
    La casa antiga és la petita construcció de planta rectangular, orientada migdia, que ara fa les funcions de magatzem. La casa gran és una construcció que va començar l'avi de l'actual propietari, Jaume Casanovas Prats, que en fou el primer propietari, ja que abans eren els masovers del Masot.