Bassa del primer racó
Sant Quirze de Besora

Zona del Racó
    Emplaçament
    A la zona del Racó dins de l'àrea d'acampada el Solà al vessant sud de la serra de la Cogulera i al costat del mateix torrent
    649,6

42.099360789696
    2.2501946373874
    437999
    4661080
    08237 - 134
    Regular
    Bassa que recull les aigues de la font del Racó i s'utilitzava per al bestiar de la casa de la Cúbia i també pel regadiu. Actualment inutilitzada està inclosa dins del refugi de fauna salvatge de la zona del Solà, inclosa dins del PEIN de la serra de Milany, Bellmunt
    Xarxa natura 2000
    Natura 2000
    Àrea especial de protecció
    Es troba inclòs dins de l'àrea del PEIN (Pla Especial d'Interès Natural) de les Serres de Milany, Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt aprovat pel Decret 328/1992. Va ser declarat com a ZEPA el 2005 i incorporat a la xarxa natura 2000 que va ser aprovada el 23/09/2006 (DOGC 4735 de 6/10/2005)
    Pere Cascante i Torrella

Es tracta d'una bassa formada per les mullenes procedents de  l'aigua sobrant de la font de l¡Horta i que desemboca al torrent de les Cúbies. Aquesta bassa servia per a abeurar el bestiar i també per donar aigua i abastir la masia de la Cúbia, avui enrunada. Està formada per unes mulleres que inunden una zona humida de joncs i nenúfars i que es correspon amb un refugi de fauna i espècies aquàtiques completament protegides i dins de la zona del PEIN.

Es troba inclosa a dins dels terrenys d'acampada del Solà en una zona protegida per a fauna salvatge. Hi abunda el tritó, la salamandre, la granota reineta i un seguit d'invertebrats.

Informació facilitada per Josep Masnou