Bassa del molí d'en Figueres
Gualba

Situada sobre mateix del molí d'en Figueres.
    Nucli urbà

En desús
    P. Barbado. OPC

Era la bassa que feia anar el molí, on hi entrava sempre l'aigua del rec anomenat del Molí i quan aquest no en portava, treballava directament amb l'aigua de la bassa.
    Actualment resta abandonada i plena de bardisses. Medeix uns 30 m de llargada per 12 d'amplada i al final, on sortia l'aigua cap al molí fa una 5 m de fondària. Al costat més profund té unes parets d'uns 2 m de gruix, encara que un costat és de terra.

La primera notícia que tenim del molí és del s XVI: al 1595 Elissabet de Montornès va establir a Bernat Albanell el molí, que fou de la Marquesa Palmarola i que abans fou dels senyors del terme: els Gualba Ja en el present segle, fins els anys 40 serví per moldre balt i entre els anys 40 i 50 serví per a trencar marbre d'en Deulofeu. Entre el 1957 i 1963 per en Font. Entre el 1946-48 per fer carracs de pipes per les fàbriques de Barcelona. S'abandonà al 1969.

GARCIA-PEY, E.: Gualba, recull onomàstic i tradicional, Ajunt. Gualba, 1996, p. 105.
    Jaume salichs: " Gualba: història d'un poble" a: Baix Montseny, 9, p. 16.