Bassa del molí de l'Omet
Balenyà

  Osona
  Molí de l'Omet
  Emplaçament
  Al nord del molí de l'Omet

  Coordenades:

  41.82934
  2.22247
  435435
  4631121
  Número de fitxa
  08017-139
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Segle
  XIV
  Estat de conservació
  Regular
  La bassa està coberta de vegetació i ha quedat retallada per ampliar el camp del costat. La vegetació que creix a la zona del pou amenaça la seva integritat.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPEC 901858
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08017A006000360000OA
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

  La bassa del molí de l'Omet està situada al nord del molí. És una construcció de planta irregular de la qual se'n conserven alguns trams del mur perimetral, fets de pedra lligada amb argamassa. A l'extrem nord hi ha les restes del rec que l'omplia d'aigua, mentre que al sud hi ha el pou. Aquest és de planta semicircular i de notables dimensions, fet de pedra disposada en filades. A la part interior s'observa l'inici de la canal, que conduia l'aigua a la zona del carcabà. L'aigua sobrant queia pel costat de l'estructura primitiva saltant fins al torrent.

  La bassa del molí s'omplia de l'aigua del torrent, que es desviava per mitjà d'una resclosa situada aigües amunt i es canalitzava fins aquí a través d'un rec. Des de la bassa, l'aigua queia pel pou fins al carcabà, on accionava les moles que permetien moldre els cereals per obtenir farina.

  Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.