Bassa del molí de l'Omet
Balenyà

Molí de l'Omet
    Al nord del molí de l'Omet

XIV
    Regular
    La bassa està coberta de vegetació i ha quedat retallada per ampliar el camp del costat. La vegetació que creix a la zona del pou amenaça la seva integritat.
    IPEC 901858
    08017A006000360000OA
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

La bassa del molí de l'Omet està situada al nord del molí. És una construcció de planta irregular de la qual se'n conserven alguns trams del mur perimetral, fets de pedra lligada amb argamassa. A l'extrem nord hi ha les restes del rec que l'omplia d'aigua, mentre que al sud hi ha el pou. Aquest és de planta semicircular i de notables dimensions, fet de pedra disposada en filades. A la part interior s'observa l'inici de la canal, que conduia l'aigua a la zona del carcabà. L'aigua sobrant queia pel costat de l'estructura primitiva saltant fins al torrent.

La bassa del molí s'omplia de l'aigua del torrent, que es desviava per mitjà d'una resclosa situada aigües amunt i es canalitzava fins aquí a través d'un rec. Des de la bassa, l'aigua queia pel pou fins al carcabà, on accionava les moles que permetien moldre els cereals per obtenir farina.

Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.