Bassa del mas Puig de l'Escuder
Sant Salvador de Guardiola

Al turó de la Guíxola
    Emplaçament
    Ctra. BP-1101 al km. 10,3 camí direcció E uns 150 m, seguir per camps fins trobar antic camí tallat.
    424

41.67364
    1.79248
    399486
    4614246
    08098-300
    Part del mur s'ha esllavissat.
    08097A004000070000EI
    Jordi Piñero Subirana

Bassa de tamany mitjà emplaçada al turó de la Guíxola, al costat del camí entre la torre de la Guíxola i el mas Puig de l'Escuder. Consisteix en una cavitat excavada al terreny natural i revestida amb un mur interior de pedra seca. Adopta una planta irregular, més o menys de forma trapezial, amb el mur sud pràcticament recte i el mur nord i oest de forma corba. El mur nord té diverses lloses que sobressurten en forma d'escala per accedir al fons de la bassa. El turó de la Guíxola té dos pics més elevats als extrems est i oest. Actualment no és visible el rec de captació, que devia recollir l'aigua de les pluges provinent dels dos pics.

En aquest indret hi ha documentada l'existència d'una torre de guaita medieval i un mas també medieval: la torre de la Guíxola i el mas Puig de l'Escuder. Al segle XIX es construí de nou l'actual torre del telègraf òpitc de la Guíxola. Aquesta bassa devia servir per regar horts de la zona i tal vegada abastia també les dues construccions.