Barri de La Sagrera
Cabrils

Barri de La Sagrera, al voltant de l'Església de la Sta. Creu

X-XVIII
    Jordi Montlló Bolart

El barri de La Sagrera és el que es forma al voltant de l'església de la Santa Creu, ubicada en un petit turonet que dominava visualment la zona. Per un costat, N-NO, queda ben definit i delimitat pel Torrent Roig, al S-SO per la Riera de Cabrils i a l'E. Per la pujada del Castell i carrer Maria Teresa.
    Abans de la construcció de la nova església, ja havia una capella, però s'ignora des de quina data existia. Segurament La Sagrera, com a lloc de protecció a 30 passes al voltant d'un santuari ja existia i la formació de les primeres cases ve de lluny.
    En aquest barri ens trobem molts carrers emblemàtics com el Lluís Colmenar, Sant Salvador, Sant Jordi, que ja s'han fitxat a part. També trobem edificis històrics: masos, cases de cos, edificis públics ... Documentats des del segle XVIII com a mínim. També destaca la formació d'un urbanisme molt característic d'aquest barri, els passos o andanes per vincular un carrer amb l'altre: pas de la Sagrera, passatge E. Rigau,...

Coordenades centrals (veure mapa).

Nucli antic al volant del qual es va creant el nou urbanisme. Conjuntament amb el Barri del Sant Crist, formen el nucli de Cabrils.

VILARDELL, Alex (1988). Barri de La Sagrera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Municipi de Cabrils. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.