Barraques Planell Dolç
Vallcebre

Planell Dolç

XIX-X
    La primera barraca està molt tapada i parcialment ensorrada.
    OPC - María del Agua Cortés Elía

Dues barraques mig ensorrades. Barraca 1 està molt tapada amb gleva i vegetació. Llinda plana de aproximadament 80cm x 30cm . Barraca 2 (404819/4672395) és més gran, de planta arrodonida de 200cm x 180 cm. Orientació est. Llinda plana 130cm x 30cm . Entrada ca. 50cm d'amplada i 140cm d'alçada. Hi un paravent a la banda nord de l'entrada. Zona antigament de conreu i de pastura a més de 1300m d'altitud. Accés fàcil a peu des de la pista de terra de Vallcebre al Tossal Llissol.

Hi ha moltes barraques en el municipi de Vallcebre i hi ha de totes les tipologies des de barraques refugi fins a barraques gairebé monumentals. La barraca refugi és petita i servia per aixoplugar-se. N'hi ha unes de molt petites en què hi cap només una persona i que servien per guardar eines. La barraca mitjana és més gran amb una amplada i una alçada que permeten una estada més còmoda, on s'hi podia cuinar i passar nit. La barraca “monumental” te una alçada que permet la construcció de dos pisos a l'interior per estades de dies. Aquestes barraques tenen lleixes i armaris. Les barraques de Planell Dolç són petites i servien per gaurdar eines i per aixoplugar-se. S'ha trobat trumferes prop de les barraques. La zona ha anat canviant d'ús en el curs dels últims segles, i podia ser que la construcció de barraques i trumferes correspon a un fet esmentat per la Junta de Comerç de Barcelona en el seu Discurso sobre la agricultura, comercio e industria del Principado de Cataluña (1780): "...los pastos han disminuido en toda la montaña por cultivar las tierras para sembrar, por serles mas útiles que la leña y el carbón de ella." Les vaques tornaven a pasturar aquestes terres fins els finals dels anys 1970 i principis dels anys 1980 quan els efectes contaminants de la pluja àcida de la térmica de Cercs es van començar a notar.

Discurso sobre la agricultura, comercio e industria del Principado de Catauña (1780). Junta de Comerç de Barcelona. Ernest Lluch Ed., Editorial Alta Fulla.