Barraca G-39 / EM-37
Subirats

    Alt Penedès
    A 300 m. a l'est del nucli d'Ordal

    Coordenades:

    41.39661
    1.85758
    404498
    4583416
    Número de fitxa
    08273 - 191
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Les refaccions modernes i les annexes que s'han realitzat entorn aquest element no han tingut per objecte consolidar la barraca, que presenta un aspecte notablement regular en general.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 010A00004
    Autoria de la fitxa
    Oriol Vilanova

    Construcció aixecada en pedra sobre superfície plana al marge d'un camí, de planta circular i forma troncocònica, però amb el sostre irregular. Les mides són de 2,60 m. de diàmetre interior i una alçada màxima de 3,40 m. Aquesta alçada correspon a la part més alta de la falsa volta que s'alça sobre la primera provocant la irregularitat i fent-la excepcional. La construcció és de la tipologia de sostre de falsa volta, típic en aquestes edificacions (acostament de filades de pedra seca, sense cap mena de material d'unió, i amb una gran llosa per tapar el sostre). Hi ha dues fornícules interiors i la llinda de la porta és plana. Tant a l'interior com a l'exterior hi ha parts on la pedra està lligada amb ciment.
    Part del sostre presenta lliris plantats, les arrels dels quals actuen reforçant la unió de les pedres que conformen la cúpula de la barraca.
    S'observen annexes i refaccions de factura moderna.

    Els codis utilitzats en la denominació d'aquesta barraca procedeixen de dos estudis diferents que han intentat sistematitzar la informació sobre aquests elements arquitectònics al terme de Subirats.
    El primer codi (lletra + número) procedeix d'un estudi inèdit realitzat per Araceli Soler i Jaume Rovira; d'aquest treball l'Ajuntament de Subirats tan sols posseeix un llistat on consten les coordenades UTM de les barraques, els autors del qual denominen d'aquesta manera. L'equip elaborador del present inventari ha pogut accedir a aquest llistat i n'ha respectat la denominació.
    El segon codi (dues lletres + número) correspon a l'estudi realitzat per Crestabocs, Grup de Muntanya d'Ordal, que ha estat consultat per l'equip elaborador del present inventari de patrimoni, respectant-ne igualment la denominació.

    A.A.V.V. CRESTABOCS. GRUP DE MUNTANYA D'ORDAL (2004): "Barraques de pedra seca." Ordal (Inèdit).
    A.A.V.V. DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (1994): "Les construccions amb pedra seca". Barcelona, Ed. Generalitat de Catalunya.
    BASSEGODA I NONELL, J.(1976): "Las barracas de viña". Separata de la Revista San Jorge, Barcelona, Ed. Diputació de Barcelona.
    BASSEGODA I NONELL, J. (2000): "Un quart de segle després", a Pedra seca, nº1.
    CASANOVES, E.; DOMÍNGUEZ, M.; MAÑÀ, A.(1992): "Construccions de pedra seca a l'àmbit de la Mediterrània". Barcelona, Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics.
    MORA, Josep (DIR) (2001): Les cabanes i els marges. 1er curset d'estiu sobre arquitectura popular. Segarra - Urgell, del 7 a l'11 d'agost de 2000, Cervera, Ed. Associació Amics de l'Arquitectura Popular.
    PUJOL, J.Mª (2002): "Patrimoni rural en perill". La Fura. 17/23 maig. Vilafranca del Penedès. pp. 11-19.
    ROVIRA, Jaume; SOLER, Araceli (2004): "Barraques de pedra seca". Revista d'Ordal, nº41, pp. 2-10.
    ROVIRA, Jaume; SOLER, Araceli (2004): "Inventari de barraques de vinya del terme municipal de Subirats". (Inèdit)
    SASTRE COLL, Jaime (1989): "Las barracas menorquinas. Construcciones rurales de piedra seca". Trabajos del Museu de Menorca, nº9. Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern Balear. Mahó.
    SOLER, Araceli (2003): Calendari "Subirats 2003. Barraques de vinya". Ajuntament de Subirats.