Barraca d'en Jaume de la Tenda 2 Vallirana

Baix Llobregat
Fondo d'en Montané - Can Montané
A la banda esquerra del carrer del Vallès, passada una gran línia elèctrica
282m

Coordenades:

41.37423
1.91746
409473
4580867
08295-125
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Regular
Petit enderroc lateral.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00600015
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al sud-est. La seva planta és circular i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana, que manté les restes d'una antiga porta. A l'interior hi ha un cocó. Està bastida damunt d'un marge amb contrafort. No ha estat restaurada, tot i el petit enderroc lateral que pateix. Està pendent de neteja per poder acabar de pendre les seves mesures.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 9803) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV127).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).