Barraca dels Pins bons 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m a l'est del polisportiu d'Avinyó

  Coordenades:

  41.86602
  1.97876
  415246
  4635405
  08012-467
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 017A00014
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular i una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de ponent hi ha una obertura en forma de porta. La part posterior de la barraca (de llevant) presenta un sediment de part de la paret i una de les filades de carreus ha cedit deixant només una sola filada de carreus, i, per tant, des de l'interior de la barraca es poden apreciar escletxes. El sostre és de volta cònica, a partir de la superposició de lloses coronades per una llosa de més grans dimensions. Sobre de les lloses hi col·locaven terra com a aïllant tèrmic.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.