Barraca dels Pedrissos
Olesa de Bonesvalls

Fondó de l'Hagó. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    Fondo de l'Hagó

XVII-XIX
    Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba al començament del fondo de l'Hagó, molt a prop del terme de Begues. Està molt ben feta. És una de les més antigues del municipi. De planta circular, en pedra seca i amb porta allindada. La tipologia d'aquesta barraca és diferent de les del terme d'Olesa i en canvi és del tipus de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada. Aquesta barraca és d'aquest tipus; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar. A l'interior es pot observar la volta de pedra seca molt ben construïda.

Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar. Fotografia de Santi Estrada.

Pertany a cal Jaume Olivella.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.