Barraca del Simón Avinyó

  Bages
  Avinyó
  a 600 m al sud-est de La Casa Nova de La Portella

  Coordenades:

  41.86945
  1.94962
  412832
  4635815
  08012-76
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  El ciment és dolent a la llarga per la pròpia pedra ja que posa en risc la salut d'aquesta
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 018A00014
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya, actualment utilitzada com a corral per a l'aviram. Té una planta rectangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, i construïda amb carreus irregulars de pedra lligada amb morter. La paret de ponent ens mostra una obertura en forma de porta, que actualment ha estat reformada posant ciment a la zona de la llinda. Altres parts de la barraca també demostren gran quantitat de ciment. El sostre està molt tapat per la vegetació però deduïm que seria d'una sola vessant, amb pendent d'est a oest. La porta presenta una reixa per tal de no deixar escapar als animals.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.