Barraca del Senyor Vallirana

Baix Llobregat
Serral del Suro - Can Campderrós - Urb. La Solana II
Prop del carrer de Mèxic i l'avinguda del Mirador
276m

Coordenades:

41.37992
1.93028
410553
4581485
08295-141
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Dolent
Enderroc total.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 0616601DF1801S
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al nord-est. La seva planta és el·líptica i no ha estat restaurada, tot i l'enderroc total que pateix l'estructura. Només es conserva en alçat la part esquerra de la barraca. La part dreta es va enderrocar amb la caiguda de pins per la ventada del 2009. Està situada damunt d'un marge i adossada a un altre.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 9915) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV143).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).