Barraca del Ramon Gibert
Rellinars

Torrent de l'esbarzer - El Gibert de dalt

Les bigues, en nombre de tres i les llates s'han canviat. modernament.
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Barraca situada en una feixa molt gran, planera, situada a ponent del mas del Gibert de Dalt, a l'obaga de Serra Gallina. Per arribar-hi agafar el trencall a mà dreta després d'haver passat el mas de les Ferreres i el Gibert de Baix. Seguir el camí en direcció a la Font del Càntir i Casajoana. Tot just travessat el torrent de l'Esbarzer, després de la font que porta el mateix nom, a mà dreta, hi ha una feixa molt gran amb la barraca al fons. Es tracta d'una construcció datada per la inscripció gravada a la llinda l'any 1921. És de planta rectangular, mesura tres metres de façana per cinc metres de costat, per dos i mig d'alçada màxima. La coberta és de teula àrab a doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana principal. Està sustentada per bigam i llates de fusta. El paredat és de pedra collat amb morter de calç i el sòl de terra batuda. La porta d'entrada, orientada a l'oest té una portella de fusta amb furriac i marxapeus de maó. L'obertura mesura 1,69 m d'alçada per 0,94 m d'amplada i una profunditat de murs de 0,35 m. Destaca la llinda de pedra amb la data i les inicials, R.G., gravades dins d'un requadre. Entrant a mà esquerra, aprofitant l'escaire interior hi ha una llar de foc amb sòcol de pedra i campana de pedra arrebossada amb morter totalment integrada al paredat. El fumeral és quadrangular, fet de maó de 15x30 cm. Hi ha dues espitlleres orientades a l'est i al nord respectivament. A la cantonera dels murs orientats a tramuntana i a l'est hi ha una bigueta de fusta encastada a la paret per a penjar-hi els estris de treballar el camp.