Barraca del Puça Avinyó

  Bages
  Avinyó
  120 m a l'oest de la fàbrica d'El Tint

  Coordenades:

  41.86172
  1.98122
  415444
  4634925
  08012-469
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 016A00016
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrada, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec, i amb una superfície aproximada de 8 m2. Al mur de migjorn presenta una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb lloses superposades sobre d'un tramat de bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que actua com a aïllant tèrmic. El propietari, en el moment de fer la fitxa, tapa la part frontal de la barraca amb un plàstic.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.