Barraca del Montsec Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  230 m al sud de La Travera

  Coordenades:

  41.80899
  2.00138
  417049
  4629051
  08012-172
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 002A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. A la vessant de ponent hi ha una petita obertura, de tan sols uns 70 cm d'alçada, en forma de porta. La barraca està construïda aprofitant una pendent del terreny. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de diverses lloses superposades.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.