Barraca del Mas Roqueta 3 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  950 m al sud-oest de Les Oliveres, dins del camp de l'Estrada

  Coordenades:

  41.81619
  1.98895
  416026
  4629862
  08012-38
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïna
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 004A00022
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície d'un 8 m2 aprox. Està construïda amb carreus irregular de pedra en sec. Hi ha gran part del sostre que està ensorrat però el que resta, ens mostra que es tractava d'una barraca amb sostre de volta cònica fet amb la superposició de lloses de pedra. A l'interior de la barraca podem observar un receptacle fet a la roca, a la vessant septentrional.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - FERRER I ALÒS, Llorenç (1998). La vinya al Bages. Mil anys d'elaboració del vi. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.
  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.