Barraca del Lladó
Súria

Camí rural des de Bogadella
    A mitja vessant d'un pujol

Dolent
    En molt mal estat, Segurament la resta de la data, es troba al terra, entre les runes de l'enderroc.
    BCIL 5251-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Es tracta d'un conjunt de tina, barraca i un petit recinte adossats. Estan construïts en maçoneria irregular amb carreus a la porta i cantonades de la barraca. La llinda de la porta està datada el 18..(?), no podent-se donar major precisió ja que s'ha trencat la part final de la mateixa. La planta és irregular, tot i que tendeix a ser quadrangular i genera un espai útil interior d'uns 2 a 3 metres quadrats. L'accés es fa per mig d'una porta excèntrica. La coberta està realitzada amb falsa cúpula muntada a base de pedra seca i coronada amb una gran llosa de pedra. La seva impermeabilització es realitza amb terres i graves abocades pel damunt de les pedres. S'adossa a una construcció de planta aproximadament quadrada de dos pisos. El segon presenta un accés elevat, per on s'entrava la verema i s'abocava als brescats de fusta que anaven encaixats a la tina que es troba a la primera planta. Aquesta està feta amb morter de calç i recoberta internament amb rajoles envernissades de marró de 40 X 40 cm aprox. que la impermeabilitzen. Està coberta per una volta de filades de rajoles. A l'oest es troba un petit recinte que protegeix l'accés a la mateixa i que, tal vegada, serviria com a magatzem.

És aquesta una associació constructiva molt poc habitual a Súria, però pròpia d'alguns llocs del Bages. Aquesta associació al mig del camp és el reflex d'una expansió important del conreu i aprofitament de la vinya abans de la fil·loxera. Tenint en compte la data incompleta de la llinda de la porta de la barraca, aquesta edificació va ser alçada al segle XIX, però no se sap rés més, ni de la seva propietat ni d'altres aspectes particulars de la seva utilització, apart del fet de ser usada com a lloc on es trepitjava el raïm (la tina) i d'aixopluc magatzem d'eines o habitació per estar-s'hi alguna nit en el temps de la verema.

BALLBÈ I BOADA (1992) Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages. Una elaboració del vi insòlita a Catalunya. Manresa: Centre d'Estudis del Bages.

SOLER, Josep M. (1992) "L'estudi de la pedra seca: estat de la qüestió" Dovella, núm. 42, p. 19-21, Manresa: Associació Cultural Dovella.

VILA I CARABASSA, Josep Maria (1999B) Informe de la intervenció arqueològica realitzada en quatre barraques de vinya localitzades en la variant de Súria, Manresa, Arqueociència, S.L.