Barraca del Grau
Capolat

    Berguedà
    Des de la carretera de Sant Llorenç cal agafar el trencant de Coforb i seguir-lo en direcció a la Serreta, passada la Casanova de Rossinyol i davant de la casa enrunada de cal Tico surt un pista forestal en direcció nord que cal seguir fins el final de la plana.
    Emplaçament
    L’estructura està en mig del bosc, molt propera a la pista, en el centre d’un ample morral que tanca la vall de Coforb per l’est.
    980

    Coordenades:

    42.08548
    1.79685
    400491
    4659967
    Número de fitxa
    08045 - 167
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Segle
    Indeterminat
    Estat de conservació
    Dolent
    Les runes estan voltades actualment per bosc, antigament aquest indret estava conreat, encara es poden localitzar els pedreguers i les feixes.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    08044A011000310000SL
    Autoria de la fitxa
    Pol Navarro Costa - Societat d’Arqueologia del Berguedà

    En el lloc indicat s'hi han trobat dues estructures. D'una banda, hi ha una construcció de planta trapezoïdal (amb unes dimensions màximes de 255 cm per 223 cm) en la què s'identifica parcialment un perímetre format per lloses clavades al terra que es mostren revestides per parts de mur de pedra seca, el seu interior mostra enderroc de lloses.

    D'altra banda, a uns vuit metres i mig cap al nord-oest de la primera construcció es localitza una estructura de planta rectangular ( de 3 metres de llargada per 1 metre d'amplada i orientada d’est a oest) en la que també s'hi poden veure lloses clavades delimitant el perímetre de la banda oest i la meitat sud formant angle recte, la resta mostra un conjunt de pedres apilades que podria correspondre a una acumulació fruit d'espedregar les feixes del voltant.

     

    La cronologia de l'indret no es pot determinar. Una excavació arqueològica ens permetria afinar la cronologia, així com conèixer el conjunt que avui dia resta enmig de la vegetació i del bosc.

    CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022).  Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.

    SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004).  Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit.