Barraca del Claudi Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m al sud-oest de Can Vilalta

  Coordenades:

  41.86102
  1.96206
  413853
  4634866
  08012-458
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Hi ha una esquerda al mur frontal força pronunciada.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00004
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 10 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Al mur de llevant hi ha una obertura en forma de porta. Aquest mur pateix una greu esquerda al llarg de tota la paret que posa en risc l'estructura de la barraca. El sostre està fet amb grans lloses superposades sobre d'un tramat de bigues de fusta, tot i que recentment el propietari hi col·locà plaques d'uralita al sostre per protegir millor l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.