Barraca del barri de l'Estació ( Codi: 11441)
Rajadell

    Bages
    Barri de l'Estació
    Emplaçament
    Als camps que hi ha darrera l'Estació, en direcció NE
    385

    Coordenades:

    41.73297
    1.70068
    391944
    4620945
    Número de fitxa
    08178 - 168
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad. 1912601CG9211S
    Autoria de la fitxa
    F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

    Barraca de vinya de planta circular construïda amb la tècnica tradicional de la pedra en sec. Aïllada. Orientació E. La porta, que té una amplada de 60cm, presenta una gran llosa com a llinda. Sobre la llinda ja s'aixeca directament la falsa cúpula coberta de terra. La barraca presenta a l'exterior un mur perpendicular adossat al costat esquerra.Té una espitllera, un ràfec de pedres planes volades a la coberta

    Es troba isolada prop d'un camp de conreu, darrera del barri de l'Estació.
    Fitxada a la wiquipedra ( Autor fitxa: Drac Verd de Sitges; Data registre: 4/7/2015; Codi: 11441)

    Les barraques de pedra seca, veritables mostres d'arquitectura rural popular, defineixen el paisatge tradicional d'àmplies zones d'explotació vitivinícola i són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya. És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera (anys 90 del segle XIX), tot i que posteriorment, amb la represa a menor escala del conreu de la vinya a la primera meitat del segle XX, es seguiran construint.
    La acurada tècnica constructiva va proporcionar a les barraques una gran qualitat i resistència, una tècnica que té paral·lels a bona part de la Mediterrània. Presenten plantes variades, circulars i quadrades principalment. Les parets estan fetes amb pedra en sec, i la falsa cúpula està construïda amb la tècnica d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses i es cobreix de terra.
    Les barraques de vinya tenien la funció de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i servien per a descansar, aixoplugar-se de la pluja i guardar estris i eines.

    - VIOLANT I SIMORRA, R (1954 ). "Las barracas de viña, de pared en seco del Pla de Bages" Revista de Estudios Geográficos, Núm. 55. Barcelona.
    - SOLER, J. M. (1988). "La tècnica de la Pedra Seca. La construcció popular". Dovella, Núm. 29. Manresa.
    Web Wikipedra. Construccions de pedra seca. Observatori del paisatge. Codi 11441.
    http://wikipedra.catpaisatge.net/