Barraca de vinya de cal Bisbe
Fonollosa

Camps
    Al camí que va de la BV3008 a Camps, a 500 m abans d'arribar al veïnat de Camps, a l'esquerra.

Raquel Valdenebro Manrique

Barraca de grans proporcions construïda arran d'un marge de vinya, aprofitant el desnivell, prop de la casa anomenada Can Freixa de Camps, malgrat torbar-se en propietat de la casa de Cal Bisbe. Es tracta d'una barraca de planta ovalada construïda seguint la tècnica constructiva de la "pedra seca". Aquest sistema constructiu es basa en la col·locació de pedres cohesionades amb falques també de pedra introduïdes a pressió. La coberta és fa mitjançant un volta cònica, utilitzant també petites pedres disposades en filades i col·locades de manera que surten cap a l'interior i acaben tancant la volta. Les pedres que formen les filades, es falquen unes amb les altres per tal de donar resistència a la filada, i es col·loquen lleugerament decantades cap a l'exterior per poder expulsar l'aigua. A diferència de la resta de barraques del terme, aquesta destaca per les seves grans dimensions (6,50 m. d'amplada x 2,60 m d'alçada fins la teulada x 2,50 m. de fondària ), i per trobar-se interiorment compartimentada en tres espais, un central i dos laterals. L'orientació de la barraca es realitza a migdia, i l'accés es realitza mitjançant una porta central allindada que presenta unes dimensions de 167 cm d'alçada x 99 cm d'amplada i 62 cm de gruix. Aquesta porta dóna accés a un espai central delimitat per dos murs, un a ponent i un altre a llevant, que s'obren amb dues portes més petites i donen accés a sengles espais més petits laterals. Les portes interiors també són allindades i les seves mides són les següents. La porta d'accés a l'espai de llevant és de 90 cm d'amplada x 134 cm d'alçada x 45 cm. de gruix, i la porta d'accés a l'espai de ponent és de 77 cm d'amplada x 130 cm d'alçada x 45 cm de gruix. El mur nord de la barraca, aprofita el marge de pedra que divideix dos camps de conreu, sobresortint únicament la teulada per sobre del nivell de terra.

Les construccions de "pedra seca" són testimonis prou significatius d'aquesta forma de vida tradicional. En el cas del Bages, la presència de barraques es troba estretament lligada al conreu de la vinya. Tot i que actualment la vinya ha quedat reduïda a zones molt concretes, la comarca compta amb una llarga tradició vinícola, especialment potenciada durant el segle XIX, quan bona part de les terres de conreu de la zona, inclós el terme de Fonollosa foren dedicats a la vinya. L'origen de bona part de les barraques és el mateix segle XI, i són segurament l'exponent d'una tradició ancestral continuada fins els nostres dies. La funció de dites barraques era assgurar l'aixopluc del pagès si plovia o els rigors del sol estival, i poder guardar les eines de conreu de la vinya.

SOLER I BONET J (1994) Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Col. Quaderns nº 9 del Centre d'Estudis del bages. Manresa. SOLER I BONET J (1987) "Barraques i tines, construccions per a la vinya" a Dovella nº 29. pàg.59-61 SOLER I BONET J (1988) "La tècnica de la pedra seca. La construcció popula". A Dovella nº 29. pàg. 47-52