Barraca de pastor de les Costes
Saldes

Les Costes, Serra del Cadí.

Estructural
    Oficina Gestora del Parc, c/ de la Vinya, 1. 08695 BAGÀ
    Cortés Elía, Mª del Agua

Barraca de pastors que es troba en un altiplà a la serra de les Costes, sobre els cingles de Gresolet, al Pla de a Creu, en una important zona de pastures d'estiu al Cadí.És un edifici petit, de planta rectangular cobert amb teulada a soble vessant amb carener perpendicular a la façana que s'obre a nigdia. Únicament té una porta amb llinda de fusta i cap finestra. A l'interior hi ha un foc a terra i unes lliteres. Generalment la porta és oberta i la utilitzen pastors i excursionistes.

S'accedeixa través d'una pista des de coll de la Bauma que dona la volta fins al mirador del Gresolet, al Pedraforca.

Els pastors tenien uns llocs de parada (returades) on aturaven els ramats a menjar i descansaven. Utilitzaven per protegir-se diferents tipus de construccions de pedra seca: si eren per pernoctar es diuen barraques de pastor; els paravents eren només eren un recer; i els padrons eren per guaitar el bestiar. Al límit de les pastures hi havia pletes per aplegar el bestiar.