Barraca de pastor de cal Matabó
Saldes

Maçaners. Cal Matabó. Carretera de l'Obaga. 08697 SALDES

Cortés Elía, Mª del Agua

Barraca ubicada al mig d'un camp i recolzada en una roca. És de planta rectangular, petita, d'una sola planta i cob erta amb teulada a un vessant de teula àrab. L'estructura és de pedra disposada desordenadament, amb una porta d'accés a ponent, amb llinda de fusta que segueix l'estructura inclinada de la teulada. Té una finestra en un lateral, a ran de terra.

L'activitat de pastoreig era molt freqüent en aquesta zona de pastures. Els pastors tenien uns llocs de parada (returades) on aturaven els ramats a menjar i descansaven. Utilitzaven per protegir-se diferents tipus de construccions de pedra seca: si eren per pernoctar es diuen barraques de pastor; els paravents eren només eren un recer; i els padrons eren per guaitar el bestiar. Al límit de les pastures hi havia pletes per aplegar el bestiar.

MIRALLES, F. i ROVIRA, J. (1999). Camins de transhumància al Penedès i al Garraf. Associació d'Amics dels Camins Ramaders.