Barraca de Mn. Alfons Bonvehí
Santa Eulàlia de Riuprimer

  Osona
  Pla del Sord
  Emplaçament
  Es troba a prop del Torrent de la Malesa

  Coordenades:

  41.89745
  2.20033
  433667
  4638699
  Número de fitxa
  08247 - 38
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1936
  Mn. Alfons Bonvehí
  Estat de conservació
  Regular
  El seu estat de conservació fa referència al seu entorn, envaït per la vegetació i sense cap tipus d'indicació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08247A007000100000WU
  Autoria de la fitxa
  Pilar Camañes

  Es troba prop del mas Can Sord, des de Torroella es segueix fins a Costes Males i en direcció sud, s'arriba a aquest mas. Uns metres més endavant es localitza el torrent de la Malesa, la barraca es troba uns metres més enllà seguint el torrent. Ara bé, la millor manera d'arribar-hi és a través d'un caminet a mà dreta, que arrenca passats uns 750 metres des de Costes Males. Aquest caminet es segueix fins arribar al torrent que baixa del Sord, on ja s'aprecia la barraca. Planta irregular amb una llargada de 2,30 m i una amplada màxima d'1,30 m. L'altura interior és de 2,20 m. El gruix de les parets és de 40 cm. La porta té una altura d'1,80 m i una amplada de 80 cm (exterior) i 35 cm (interior). A l'interior hi ha un banc, tot just a l'entrar a l'esquerra, i un penjador. Té una fornícula de 30x30 cm i 60 cm d'altura. Té dues finestres d'uns 40 cm d'alt i d'ample. A la zona propera a l'accés hi ha un banc i a una de les parets exteriors també hi ha un penjador. Tots els elements són de pedra. Es tracte d'una construcció adossada al marge, orientada al nord-oest i de planta irregular. La porta presenta una llinda plana i la coberta és de falsa cúpula per aproximació de filades. El seu estat de conservació és excel·lent.

  El capellà administrador de l'hospital de la Santa Creu de Vic, Alfons Bonvehí, va construir aquesta cabana o barraca de pedra per refugiar-se al bosc proper a cal Sord a l'inici de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Segons les dades localitzades hi ha qui afirma que Mn. Alfons baixava a la zona de la Guixa a buscar pedres, la gent dels masos veïns el va ajudar a fer-la i li subministraven material. A una de les pedres hi va gravar l'any "1936" i una creu, i posteriorment s'afegí en una altra pedra: «Barraca de mossèn Alfonso on passà captiu en 1936».

  ALIBERCH. T. et al. (2005). Santa Eulàlia de Riuprimer : la terra i la gent al llarg de la seva història direcció: Antoni Pladevall ; coordinació: Pere Casas, Vic.
  Wikipedra: Observatori del Paisatge de Catalunya: http://wikipedra.catpaisatge.net/