Barraca de L'Oliva Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  350 m a l'est de Relat

  Coordenades:

  41.87886
  1.98489
  415771
  4636824
  08012-336
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  S'ha de vigilar que els líquens i plantes de les lloses externes del sostre no puguin arrelar ni esquerdar la roca.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 017A00009
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de ponent hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb volta cònica, a partir de la superposició de lloses de pedra coronades per una llosa més gran que la resta. A sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

  Hi ha gran part de fongs, líquens i algunes plantes com a fruit del gran entorn humit on es troba. L'estil arquitectònic ens recorda molt a les barraques del Pla de la Garriga, i creiem que segurament aquesta barraca estaria construïda pel mateix autor.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.