Barraca de l'Escorxador Avinyó

  Bages
  Avinyó
  120 m a l'oest de la Torre dels Soldats

  Coordenades:

  41.87193
  1.98119
  415455
  4636059
  08012-90
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 017A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície de 8 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. Al mur de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. No tenim cap rastre de com hauria sigut el sostre. Les parets de la barraca es conserven totes però en un estat molt avançat d'enrunament.

  La situació boscosa on es troba la barraca fa que hi hagi un excés de vegetació a dins i fora de l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.