Barraca de l'Enganyasants Avinyó

  Bages
  Avinyó
  proper al Pont Vell

  Coordenades:

  41.86298
  1.97655
  415058
  4635070
  08012-19
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XX
  1947
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 017A00014
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya feta de pedra irregular lligada amb morter. Té una estructura quadrangular, amb una porta al mur de migjorn. L'edificació té uns 10 m2 i disposa de dues petites obertures en forma de finestra a la paret de llevant i a la de ponent. El sostre és de doble vessant fet amb grans lloses de pedra sostingudes per un entramat de bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada per mantenir la temperatura a l'interior. A la llinda de la porta podem apreciar dos elements importants: l'any de la construcció de la barraca (año 1947) i el nom del possible propietari o constructor de la barraca R.C.P.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.