Barraca de La Portella 9 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m al nord-oest de La Torregassa

  Coordenades:

  41.8891
  1.96255
  413931
  4637984
  08012-81
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Està força brut per dins degut a l'ús actual que té
  Inexistent
  Difícil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 019A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb un diàmetre aproximat de 2,5 m i feta de carreus irregulars de pedra lligada en sec. A la vessant de ponent hi ha una obertura en forma de porta, tapiada amb una reixa. El sostre és de volta cònica, a base de la superposició de lloses de pedra, arribant a ser tapades per una llosa més gran a dalt de tot. Sobre de les lloses s'hi col·loca terra aixafada que treballa com a aïllant tèrmic. L'utilitzen per guardar-hi gossos o altres animals.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.