Barraca de la Massa Nord
Castellolí

Cal Soterons
    A una pineda a pocs metres al sud del turó de la Creu d'en Marbres.

Catàleg de béns a protegir POUM 2014. Fitxa 24. Pedra seca.

Barraca de pedra seca situada a una pineda, a la zona de cal Soterons.
    És de planta circular i orientada al sud. Les seves mides són: 11,20 m de perímetre i 2,15 m d'alçada. Sobre la porta d'entrada hi ha una petita obertura.
    Presenta un banc fet amb branques de pi.
    La coberta és de pedruscall.

A l'inventari de Wikipedra consta amb el codi: 5052, i al de Pedra seca a Castellolí amb el codi: Id97.

Les barraques de pedra seca són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya.
    És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera.
    Les seves principals funcions eren de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i de magatzem d'eines.
    Les barraques són construïdes amb la tècnica d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses.

BRUGUÉS, M.; FERRAN, N., CASADESÚS, J.; BRUGUÉS,G. (2008) "Accions de preservació i difusió al voltant de les barraques de vinya de Castellolí (Anoia) i necessitats detectades a nivell de voluntariat". IV Jornada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007. Sitges: ed. Drac Verd, p.141.
    BRUGUÉS MÉNDEZ, A. (2011) Sistema d'informació geogràfica de les rutes de barraques de pedra seca al terme municipal de Castellolí. Treball final de carrera. Barcelona: Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona - E. T. de Topografia.
    WIKIPEDRA. CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA: http://wikipedra.catpaisatge.net/