Barraca de la Guàrdia
Subirats

Camp de vinyes al N del barri de La Guàrdia, a Sant Pau d'Ordal

Oriol Vilanova

Construcció aixecada en pedra situada sobre una superfície plana i erma, prop d'un camp de vinya, de planta circular i forma troncocònica, de 2 m. de diàmetre a la base i una alçada màxima de 2,50 m. Disposa, al seu interior, de dues fornícules. La construcció és de la tipologia de sostre de falsa volta, típic en aquestes edificacions (acostament de filades de pedra seca, sense cap mena de material d'unió, i amb una gran llosa per tapar el sostre).
    El llindars laterals de la porta estan fets amb les mateixes pedres irregulars que conformen la paret circular de la barraca, observant-se morter de calç per consolidar l'obertura. Per llindar superior hi ha, en canvi, una gran llosa. Aquesta porta té una alçada de 1,50 m.
    A la dreta de la porta s'observen restes d'un mur adossat a la barraca, que va davallant fins a quedar colgat sota terra.
    El sostre està cobert de pedruscall i terra, utilitzada per a consolidar les pedres que conformen la cúpula de la barraca.

A.A.V.V. CRESTABOCS. GRUP DE MUNTANYA D'ORDAL (2004): "Barraques de pedra seca." Ordal (Inèdit).
    A.A.V.V. DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (1994): "Les construccions amb pedra seca". Barcelona, Ed. Generalitat de Catalunya.
    BASSEGODA I NONELL, J.(1976): "Las barracas de viña". Separata de la Revista San Jorge, Barcelona, Ed. Diputació de Barcelona.
    BASSEGODA I NONELL, J. (2000): "Un quart de segle després", a Pedra seca, nº1.
    CASANOVES, E.; DOMÍNGUEZ, M.; MAÑÀ, A.(1992): "Construccions de pedra seca a l'àmbit de la Mediterrània". Barcelona, Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics.
    MORA, Josep (DIR) (2001): Les cabanes i els marges. 1er curset d'estiu sobre arquitectura popular. Segarra - Urgell, del 7 a l'11 d'agost de 2000, Cervera, Ed. Associació Amics de l'Arquitectura Popular.
    PUJOL, J.Mª (2002): "Patrimoni rural en perill". La Fura. 17/23 maig. Vilafranca del Penedès. pp. 11-19.
    ROVIRA, Jaume; SOLER, Araceli (2004): "Barraques de pedra seca". Revista d'Ordal, nº41, pp. 2-10.
    ROVIRA, Jaume; SOLER, Araceli (2004): "Inventari de barraques de vinya del terme municipal de Subirats". (Inèdit)
    SASTRE COLL, Jaime (1989): "Las barracas menorquinas. Construcciones rurales de piedra seca". Trabajos del Museu de Menorca, nº9. Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern Balear. Mahó.
    SOLER, Araceli (2003): Calendari "Subirats 2003. Barraques de vinya". Ajuntament de Subirats.