Barraca de la Canal del Trull
Matadepera

  Vallès Occidental
  Canal del Trull
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

  Coordenades:

  41.6495
  2.01389
  417886
  4611331
  Número de fitxa
  08120 - 244
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  La part exterior de la corona de més d’1’20 m de gruix s’està enfonsant de mica en mica.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08119A002000010000YH
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart i Laura Bosch

  Construcció de pedra seca adossada a la cavitat natural que fa un bloc ciclopi desprès per fenòmens naturals de la cinglera. L’accés es fa des del corriol o camí que mena des dels Òbits fins a la Mola i el Montcau, baixant pel dret per la Canal del Trull en direcció nord-est. Després d’un desnivell de prop d’un centenar de metres localitzem a mà dreta varis blocs de pedra ciclopis envoltats de molses.

  Consta d’un passadís d’accés de 2 metres de llargària, per 0’45 m d’amplada, que s’adapta a la forma natural de la roca fins a fer-la totalment invisible.

  L’alçada màxima de la façana principal és d’1’65 m d’alçada, sense ràfec aparent (o tal vegada desaparegut). El mur dret, és el més imponent, ja que és atalussat, d’1’80 m d’ample a la seva base. Està format per pedra irregular amb gran quantitat de pedruscall i terra al seu interior.

  La boca o porta d’accés és de brancals lleugerament inclinats, amb quatre llindes planeres disposades en llarg del corredor d’accés.

  Un cop traspassat el passadís d’accés, la cavitat és ample, irregular, de 3’5 m de fondària màxima sense que una persona pugui posar-se dempeus.

  L’emplaçament al bell mig de la canal fa pensar en un possible amagatall més que una barraca al voltant d’unes feixes de conreu. Els vessants són extremadament abruptes, amb depressions profundes, una enorme quantitat de blocs de pedra que en llarg dels segles s’han anat i es van desprenent de les parets i una humitat molt forta ja al seu interior, el sol no hi és mai present.

  SUADES (2020), l’anomena en el seu mapa interactiu Balma de la Canal del Trull. Però en realitat no es tracta d’una balma sinó d’una barraca de pedra seca aprofitant una cavitat natural deixada per un bloc de pedra en caure i esllavissar fins al seu indret actual.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.