Barraca de cal Xelín Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer de cal Xelín - Torrent de les Llimes
  Dins del nucli urbà, sota el carrer i al costat del torrent
  164m

  Coordenades:

  41.39033
  1.93619
  411061
  4582635
  08295-94
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus terrera margera i orientada a l'est. La seva planta és irregular i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana protegit amb una reixa de ferro. Està situada dins d'un marge i s'hi accedeix mitjançant un pont disposat damunt del torrent de les Llimes. Fou restaurada per l'Ajuntament de Vallirana.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 9648) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV095).

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).