Barraca de cal Valderús Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer de Murillo - Can Rovira
  La parcel·la està delimitada pel passeig de Maria Cristina i el carrer de l'Oest
  245m

  Coordenades:

  41.384
  1.92634
  410229
  4581942
  08295-188
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 0320001DF1802S
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al sud-oest. La seva planta és quadrada i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana. No ha estat restaurada. La barraca es troba a dins d'una propietat privada i encara no hem pogut entrar per prendre mides.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 10387) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV191).

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).