Barraca de Cal Tinell 3
Castellfollit del Boix

    Bages
    La Glapissa. Sud-est de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    De Cal Tinell agafar el camí de la font del Tinell i el primer a l’esquerra
    608

    Coordenades:

    41.66185
    1.69391
    391261
    4613057
    Número de fitxa
    08059 - 61
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Ha patit un ensorrament al sector sud. Aquesta barraca va estar restaurada i posteriorment s’ha tornat a ensorrar
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    08058A008000820000PZ
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Barraca de planta circular, de 2,95 m de diàmetre interior, construïda amb la tècnica de la pedra seca. S’accedeix per un portal de llinda simple de pedra situat a la banda de migjorn. La coberta és en forma de falsa cúpula coberta per vegetació i arena. A l’interior és conserva una fornícula.

    Les barraques de pedra seca són construccions  lligades plenament amb l’activitat agrària i, principalment al conreu de la vinya. A la comarca del Bages, a partir del segle XVIII, el conreu de la vinya esdevindrà una de les principals fonts econòmiques i de desenvolupament de la zona. L’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant la construcció d’aquest tipus d’edificacions. Les barraques estan construïdes amb la tècnica de la pedra seca, que consisteix en superposar i encaixar pedres de diverses mides sense cap material d’unió. La pedra s’obtenia del propi camp, un cop es llaurava. Alhora d’edificar les parets de la barraca ja es tenia en compte de deixar l’espai de la porta, finestres, armaris...En la majoria dels casos és una barraca simple amb un sol portal d’accés que permet el pas d’una persona, malgrat que també hi ha barraques dobles amb entrades independents, una per la persona i l’altre per l’animal. La funció d’aquestes construccions era la d’aixoplugar, un espai on guardar l’utillatge agrícola i també com a zona d’emmagatzematge. 

    PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.

    SOLER, J. (1994): Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Editorial quaderns. Manresa.